Прочетен: 2804 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 24.01.2013 09:49
- За крема
- 400 мл. сметана
- 150 г захар
- 1/2 кг шоколадов кувертюр
- 1 с.л. ром
- За блатовете
- 350 г орехи
- 170 г пудра захар
- 8 белтъка
- 20 г брашно
- За глазурата
- 150 г шоколадов кувертюр
- 40 мл. олио
- За гарниране
- 20 г шоколад
- 20 зелени кокосови стърготини
Сметаната (400 мл.) и захарта (150 г) се разбиват, докато захарта се разтвори. Прибавя се предварително разтопеният на водна баня шоколадов кувертюр (1/2 кг). Сместа се охлажда и се разбива до получаването на гъста и пухкава смес с шоколадов цвят. Към смлените орехи (350 г) се прибавят предварително пресятата пудра захар (170 г), брашното (20 г) и белтъците (8 бр). Разбиват се с миксер до побеляване. Така приготвената орехова смес се разстила на слой 2-3 мм върху форма, застлана с хартия за печене. Хартията трябва да е по-голяма от формата, за да може лесно да се извади. Пече се при 170 градуса. Изпичат се 4 блата. Намазват се с приготвения крем гараш и се нареждат един върху друг. Тортата се намазва отстрани и отгоре със същия крем. Към напълно размекнатия шоколадов кувертюр (150 г) се прибавя олиото (40 мл.). Разбърква се до пълното му поемане. Охладената торта се залива с темперирания шоколад, докато още не се е втвърдил. Поръсва се със зелени кокосови стърготини. Маркира се на 16 порции и всяка се гарнира с къдрица шоколад.
Бон апети! :)